DomyZMarzenISnow.pl

**Jesteś tutaj: **Strona główna Jak zbudować profesjonalną piwniczkę na wino?

grapes-1141 640
Wymagania:

  • Piwnica na wino powinna być otoczona ze wszystkich stron ziemią, czyli wkopana poniżej poziomu gruntu. 

  • Budowana pod domem powinna być wyizolowana od podłogi parteru. Buduje się w niej wtedy łukowe sklepienie, a powstałe przestrzenie między stropami wypełnia gliną.

  • Jeżeli nie można jej zbudować bezpośrednio pod budynkiem mieszkalnym, miejsce powinno być przewidziane od północnej strony.

  • W takiej piwnicy dobrze jest zamontować klimatyzację. Najłatwiej jest wtedy utrzymać odpowiednie warunki. Sprawdzą się tutaj klimatyzatory montowane na drzwiach.

  • W piwniczce należy ocieplić sufit i ściany

  • Drzwi powinny być stalowe, lakierowane, szczelnie zamykające się z izolacją termiczną w środku.

  • Podłoga oraz ściany powinny być porowate i oddychające. Podłoga może być pisakowa lub tak jak ściany, wyłożona nieszkliwionymi, ceramicznymi cegłami. Takie materiały będą miały pozytywny wpływ na wilgotność pomieszczenia.

  • Piwniczka powinna być wentylowana z możliwością regulacji warunków w zależności od pory roku i klimatu.

  • W piwniczce powinno być ciemno. Oświetlenie należy zamontować możliwe słabe i włączać jedynie w razie potrzeby.

wine-95089 640


Regały

  • zbudowane z porowatych, oddychających materiałów, które podobnie jak podłoga i ściany, będą regulowały wilgotność, stabilizowały temperaturę i wpływały na naturalny mikroklimat. Może to być beton pumeksowy, kamień łamany czy piaskowiec.

  • Można kupić gotowe segmenty regałowe z piaskowca czy betonu pumeksowego. Jeden segment pomieści 6 1l butelek. Jego wymiary to 36,5 cm x 24 cm x 24 cm.

  • Regał na wino można też zbudować układając na sobie ceramiczne rury o średnicy 12 cm i długości 30 cm. 1  takiej konstrukcji zmieści 61 butelek.

bottles-5271 640



Idealne warunki to: 

  • wilgotność 70%
  • 10° do 12° C. W wyższych temperaturach wino będzie szybciej się starzało. Temperatury niższe niż 10 stopni, ale nie powinny być niższe niż 1° C



wine-glass-174151 640Temperatury składowania win:

  • 4° C: wina białe słodkie, musujące
  • 8° C: wino białe wytrawne, szampan, wina różowe, deserowe
  • 10° C: sherry
  • 12° C lżejsze wina czerwone
  • 14° C: burgund czerwony i biały, porto, madera
  • 16° C: Chianti, Colea di Rhone
  • 18° C: najlepsze wina czerwone, zwłaszcza burgund.

W związku z różnicą temperatur, na różnych wysokościach w piwnicy, wina ustawia się w kolejności

od podłogi:

  • szampan
  • wino białe
  • wino czerwone jak najwyżej.
 




źródło informacji: Ernst Neufert, Podręcznik projektowania architektoniczno - budowlanego, 4. wydanie polskie, 2011.

Komentarze:

**Dodaj komentarz**


**Kod antyspamowy**
**Odśwież**

**Jesteś tutaj: **Strona główna Jak zbudować profesjonalną piwniczkę na wino?

**Konsola diagnostyczna Joomla!**

**Sesja**

**Informacje o wydajności**

**Użycie pamięci**

**Zapytania do bazy danych**

**Pliki językowe z błędami**

**Wczytane pliki języka**

**Nieprzetłumaczone frazy języka**